Keratokonus nedir
Keratokonus gözün saydam tabakasının yani korneanın ilerleyici miyop ve astigmat ile birlikte incelmesi ve sivrileşmesiyle oluşan bir hastalıktır. Genellikle ergenlik döneminde başlayan hastalıktan hastalar ancak 20′li yaşlarında haberdar olurlar. Hastalık 20–40 yaş arasında ilerleme gösterip 40′lı yaşlardan sonra durağan döneme girer.
Kornea, gözün çok önemli bir kısmıdır. Işık göze kornea aracılığıyla girer; kornea ışınları kırarak veya odaklayarak net görmenizi sağlar. Keratokonusta, korneanın şekli değişir ve görme bozulur. Keratokonus araba kullanma, bilgisayarda yazı yazma, televizyon izleme veya okuma gibi bazı faaliyetleri güçleştirebilir.
Keratokonusun sebepleri nelerdir?
Keratokonus hastalığının nedeni tam olarak bilinememekle birlikte, gelişiminde genetik ve mekanik travmalar en önemli rolü oynar. Gözün kaşınması, sert kontakt lens kullanımı gibi çevresel faktörler de genetik yatkınlığı olan kişilerde bu hastalığın ilerlemesine sebep olabilir.
Hastalığın belirtileri nelerdir?
- Gözde sürekli alerji / kaşıntı olması (hafif göz irritasyonu)
- Devamlı ilerleyen miyopi ve astigmatın olması
- Gözlüğe rağmen net görememek
- Işığa hassasiyetin artması
- Göz kamaşması
Bu belirtiler keratokonus hastalığı riskinin yüksek oranda olduğunun habercisidir. Bu gibi durumlarda uzman bir hekime muayene olmakta yarar vardır. Çünkü keratokonus hastalığının erken tanı ve tedavisi, ileride ortaya çıkabilecek ciddi görme sorunlarının önlenmesi açısından büyük önem taşır.
Keratokonusta 2 problem esastır;
- Görmede azalma
Görmeyi artırmak için önce kontakt lens denenir. Hastalık ilerleyici seyrediyorsa stabilize edip kontakt lens uygulanmalıdır. Eğer hasta kontakt lens kullanamıyorsa halka tedavisi yapılır. - Hastalıkta ilerleme
İlerlemeyi durdurmak için CCL (Corneal Cross-Linking) + halka tedavisi uygulanır. Bu tedavi görmeyi artırmaz, sadece ilerlemeyi durdurur.
Op. Dr. Serdar Türkekul
Göz Hastalıkları Uzmanı